mandag 11. juli 2016

Game of Thrones S06E10 'The Winds of Winter'

Denne bloggposten inneholder spoilere for Game of Thrones S06E10, 'The Winds of Winter'. Stopp her hvis du ikke har sett episoden.

Det er allerede noen uker siden sesongfinalen av Game of Thrones gikk på lufta, men først nå har jeg fått sett den skikkelig og rukket å bearbeide den. Vi har vært i Italia og kost oss glugg ihjel, men nå er vi på norsk jord og velsignet med HBO Nordic både på mobil, nettbrett og TV. På tide å ta en titt på den rekordlange finaleepisoden!


Den første seansen i King's Landing blåste bokstavelig talt lufta ut av meg. Fy søren! Det faktum at det var gjemt wildfire under King's Landing hadde allerede blitt nevnt flere ganger, og mange hadde tippet at Cersei ville benytte seg av det for å kvitte seg med fiendene sine, men å se det spille seg ut på skjermen var likevel en skjellsettende opplevelse. Veldig trist å se Margaery forsvinne på den måten, hun var en av mine favoritter, men the High Sparrow og disiplene hans måtte dø, og at Tommen tok livet av seg i etterkant var ikke akkurat noe stort tap - for andre enn Cersei. Hun sørget også for at Maester Pycelle fikk et blodig endelikt, og at Septa Unella fikk gjennomgå så det holdt for det hun gjorde mot henne. Shame! 


Så ble altså Cersei dronning til slutt, men har mistet alt det hun hadde kjært. De tre barna hennes er borte, bare Jaime er igjen, og forholdet dem imellom er rimelig komplisert, spesielt etter det hun foretok seg i denne episoden mens Jaime var på middag hos Walder Frey.


Og ingen av oss kommer noensinne til å spise kjøttpai igjen ... For Arya hadde på et eller annet vis kommet seg dit, iført en av maskene fra the House of Black and White, og fikk endelig sin hevn over Walder Frey - vel å merke etter å ha tatt livet av sønnene hans og servert dem til ham i (nesten) ugjenkjennelig form.


Vi har nok all grunn til å være bekymret for Arya, uansett hvor mye Walder Frey fortjente det. Jeg har også litt vanskelig for å se hvor veien hennes kan gå videre nå, bortsett fra det å krysse av flere navn på lista si. Sansa, på sin side, lar stadig Littlefinger få hviske seg ting i øret og så tvil om Jon som den nye kongen i Nord, men resten av folka så ut til å være overbeviste.


Takket være en liten scene med Bran fikk vi omsider se resten av tilbakeblikket fra Tower of Joy, og en gang for alle bekreftet det 'hele' internett allerede visste; at R+L=J, altså at Jons virkelige foreldre var Lyanna Stark (Neds søster) og Rheagar Targaryen (broren til Daenerys og Viserys). Hva slags betydning denne informasjonen kan få framover skal bli veldig spennende å se, men i første omgang kan vi i hvert fall slå fast at han ikke er noen 'vanlig' løsunge, snarere en blanding av is (Stark) og ild (Targaryen), slik tittelen på hele bokserien også antyder. Kan Jon være nøkkelen til det hele?


Vi så ingenting til Brienne og Pod eller the Hound i denne episoden, men fikk et glimt av Sam og Gilly i Old Town (milde måne, for et bibliotek!) og så Melisandre bli forvist til det sørlige Westeros for det hun gjorde mot Shireen. Tipper hun kommer over noen av våre gamle kjenninger etter hvert. Kanskje Arya, til og med? Melisandre har jo forutsett at de kommer til å møtes igjen.


I Meereen så vi Dany ta farvel med Daario og (snufs!) gjøre Tyrion til the Queen's Hand. En fantastisk og rørende scene med sterke skuespillere. Sluttsekvensen, der hele den imponerende flåten til Dany reiser av sted med dragene i spissen, var intet mindre enn monumental. Hårene reiste seg omtrent like intenst som da Cersei ble kronet til dronning. Så blir det da kanskje dronning mot dronning etter hvert? Og i Dorne har Ellaria og the Sand Snakes gått sammen med Queen of Thorns i et intrikat renkespill. Håper bare at serieskaperne greier å knytte alle disse trådene sammen i de siste sesongene, for det blir ingen enkel oppgave!


Det er vemodig at sesongen er slutt allerede, og at det er et helt år til neste gang - men jeg trøster meg med bok 5 så lenge (har bare hundre sider igjen nå!) og gleder meg stort til bok 6 kommer ut en eller annen gang i (forhåpentligvis) nær framtid. Bøkene er tross alt best, så det kan også være et boktips for sommeren; om du ikke alt har gjort det, skaff deg A Song of Ice and Fire av George R. R. Martin. Du kommer ikke til å angre på det!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar