søndag 2. august 2015

Kon-Tiki og Fram

I går satte vi kursen mot Oslo, nærmere bestemt Bygdøy, for å møte en nær venninne og vise ungene noen av museene der ute. Kon-Tiki, Fram, kanskje Vikingskipene også, hvis tida strakk til? Selv hadde vi nesten ikke vært der siden skoledagene, så det var på høy tid!

Kon-Tiki museet

Vi startet på Kon-Tiki museet, og gikk rett på den imponerende balsaflåten etter å ha betalt inngangsbillettene. Minsten satt i Yoyo'en og fulgte med på sitt lille vis, og de eldste barna hadde fått utdelt hver sin quiz, som de løp rundt og forsøkte å finne svarene på. Løypa er fint tilpasset barn, med enklere framstillinger nederst på veggene - fortalt henholdsvis av krabben Johannes, som var med på hele Kon-Tikiferden, og apen Safi, som var passasjer både på Ra I og Ra II.

Kon-Tiki flåten

Barna studerer kartet.

Lillebror studerer ... noe.

Etter hvert gikk turen ned til undersiden av flåten, der vi kunne studere alt sjølivet som befant seg der - inkludert den 9 meter lange hvalhaien som nesten gjorde slutt på Kon-Tikis ferd.
Vi passerte noen effekter og hulesteiner fra Påskeøya, en livaktig modell av Thor Heyerdahl selv, og kom til slutt fram til Ra II, sivbåten som endelig greide å passere Atlanterhavet etter at Ra I havarerte på grunn av konstruksjonsfeil.

Hvalhai under flåten

Hulesteiner fra Påskeøya

Storebror og Thor Heyerdahl

Sivbåten Ra II

Så var det tid for en enkel lunsj på fjordterrassen, før vi gikk for å utforske Frammuseet. Her var det muligheter for å gå inn i båten, noe ungene syntes var kjempespennende. Den mindre kjente båten Gjøa sto også utstilt her, men vi måtte bære vogna ned noen trapper og ta en heis for å komme dit. Ikke særlig rullestol- og barnevognvennlige fasiliteter, med andre ord. Minus i boka!

Frammuseet

 
Baugen på Fram
 
Om bord i Fram

Utforskning :)

Dyrelivet i Arktis

Modell av Fram
 
Gjøa

Selv var jeg til å begynne med litt lost. Jeg er godt kjent med Kon-Tiki og Thor Heyerdahls arbeid, men når det kommer til norske polarhelter, må jeg innrømme at kunnskapen er litt rusten. Hvem var det egentlig som brukte Fram, og hvor? Hvem fant Nordvestpassasjen, nøyaktig hva gjorde Nansen, og hva bedrev Amundsen, bortsett fra å komme først til Sydpolen? En liten film som ble vist hvert 15. minutt i Gjøahallen gjorde ting litt klarere, selv om noen av hodetelefonene var ødelagte og det var kronglete for barna å velge språk selv.
Det ble ikke tid til Vikingskipene denne gangen, men vi fikk masse spennende inntrykk, kunnskap og moro ut av disse to museene som ligger ut mot sjøen på Bygdøy. Kon-Tiki var nok hakket bedre enn Fram, på flere måter, men begge to er vel verdt et besøk, selv i den verste turistsesongen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar