torsdag 6. juli 2017

Med leiebil på Kreta

Nå har vi faktisk vært på Kreta i en hel uke, og det er bare fem dager igjen av oppholdet vårt! Tida flyr her i sola, vinden har gjort seg voldsomt gjeldende de siste dagene, og hittil har vi stort sett oppholdt oss i byen vi bor i, Paleochora. Her er det to strender, en gammel festning, masse butikker, kafeer, restauranter og en drøss andre fasiliteter. Vi har ligget på stranda, snorkla og sett spennende småfisk, trålet alle gatene, sittet på uteserveringer og spilt backgammon, prøvd fiskespa (!) og tatt båt til Sougia. Vi hadde veldig lyst til å ta flere båtturer, først og fremst til Elafonisi, men turene ble innstilt på grunn av vinden ... Så da passet det jo bra at vi også hadde reservert en leiebil for fire dager av ferien vår!

Da vi hentet bilen i formiddag, blåste det fortsatt store sandskyer på stranda, så det eneste som fristet var egentlig å bevege seg innover på øya. Kreta er stort, med høye fjell og vill, særegen natur. Her og der ligger det landsbyer og større steder, og har man bil er det bare å kjøre i vei - vel å merke med reisesyketabletter i veska, for mange av veiene er veldig smale og svingete og minner sånn sett en del om fjellveiene i Norge. Men det finnes store, brede motorveier også, og det går relativt kjapt å komme seg til byene her i nærheten av Paleochora. Vi satte først kursen mot et lite sted som het Rodovani, i håp om å finne et egnet sted å spise lunsj, men der var det ikke stort mer enn en kirke og en butikk. Den hyggelige dama som drev butikken var imidlertid gjestfri nok til å tilby oss sitteplass ute, der vi nøt is og kald drikke, hun tryllet fram både leker til lillebror og puslespill til de eldste barna, kom med nøtter og godteri og var rett og slett et under av et menneske. Hun pratet i vei på gresk, vi pratet engelsk, og vi forsto sånn omtrent hva hun mente - at vinden var slitsom i dag, at det kanskje var bedre i Sougia, og at hun selv hadde tre barn som antakelig hadde fløyet redet. Barna elsket henne, det er denne typen herlige mennesker man treffer i Hellas og som gjør dypt inntrykk, og det var faktisk litt trist å dra derfra igjen - men klokka begynte å bli mye og vi trengte litt ordentlig lunsj. Dermed endte vi i en litt større by som het Kandanos, der vi ble traktert på en koselig taverna og beundret en stor kirke før vi kjørte tilbake til Paleochora og den evige vinden som fortsatt pisker sand og sjøsprøyt.

Det skal visst løye i løpet av helga, og i så fall har vi tenkt oss en kjøretur til Elafonisi (også kalt Kretas Maldivene, den med den rosa sanden). Ellers er det flust av fine steder, byer og strender som er verdt et besøk. Bilen vi har leid, en Ford Focus, er behagelig å kjøre, den har god plass og et trygt barnesete til minstemann. Det gir en deilig frihet å bare kunne sette seg i bilen når man føler for det, suse rundt på veiene og beundre det flotte landskapet. Fjell, daler, dype kløfter, sjøen som dukker opp i horisonten når man kommer høyt nok, geitene som beiter her og det, alle de fargerike trærne og blomstene. Og luktene. Det lukter helt fantastisk her, en blanding av lavendel, mynte og andre krydderurter, av hav og varm sand og et hint av gresk kaffe og souvlaki på grillen. Og dette skal vi heldigvis nyte helt fram til tirsdag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar