lørdag 29. juli 2017

Game of Thrones S07E01 "Dragonstone" + S07E02 "Stormborn"

OBS! Denne bloggposten inneholder spoilere for Game of Thrones S07E01 og 02.

Game of Thrones sesong 7 er endelig i gang, etter en usedvanlig lang ventetid - sesongpremieren falt midt i fellesferien, derfor har det tatt litt tid å komme à jour og prøve å fordøye de nye hendelsene. Dette er forøvrig nest siste sesong (litt forkortet denne gangen med 7 episoder, og aller siste sesong er kun på 6 episoder), og det er god grunn til å vente et forrykende sluttspill, kampscener av en annen verden og betydelig uttynning av persongalleriet (sorry, jeg ønsker heller ikke livet av folk som Arya, Tyrion, Jaime, Bran eller Sam, men det kan nok ligge an til at en eller flere av dem tar kvelden snart. Bare Cersei får smake sin egen medisin, skal jeg ikke klage for mye). Jeg var stort sett veldig begeistret for starten på sesongen, og nå håper jeg bare at det virkelig tar av framover, de har tross alt ikke så mange episoder til rådighet!

La oss gyve løs på de to første episodene av sesong 7:

ARYA
Da det hele startet med en tale av Walder Frey, trodde jeg som så mange andre at det dreide seg om et tilbakeblikk. Men det ble fort klart at Arya nok en gang tok i bruk triksene til The Faceless Men for å hevne seg på resten av Frey-klanen. Litt usikker på hvordan dette fungerer; kan hun etterligne stemmer så perfekt? Og hva med høydeforskjellen mellom Arya og gamle Walder? Jeg kan fint akseptere det hvis det innebærer en form for magi, dette er ting vi ikke har fått klart svar på ennå (og kanskje får vi det aldri).

 
 

Aryas videre reise var litt opp og ned for meg. Scenen med Lannister-soldatene (inkludert Ed Sheeran) var søt på sitt vis, men jeg så ikke helt poenget med den. Å vise at fotsoldater også er helt vanlige menn som helst vil hjem til familiene sine - selv om de kjemper for den forhatte Lannister-familien? Da hadde jeg mye mer sans for Aryas gjensyn med Hot Pie (trodde ikke vi skulle se ham igjen!) og Nymeria (DET var lenge siden ... Den ulven har vokst, kan man si). Aryas ansiktsuttrykk i møte med sitt gamle kjæledyr var helt nydelig, men det er nok noe i det hun sa etter at Nymeria snudde og gikk i stedet for å bli med henne: That's not you. Snakket hun litt om seg selv, også? Hverken Arya eller den ville ulven er den de engang var, og uskylden er for lengst borte. Spørsmålet nå er om Arya fortsetter mot Winterfell og søsknene sine, eller om hun følger sin "nye misjon" som ansiktsløs morder og går etter Cersei.

BRAN OG MEERA
Vi fikk kun et lite glimt av Bran og hans trofaste sliter Meera i løpet av disse episodene, men det Bran så helt i begynnelsen - enten det var en framtids-, nåtidsvisjon eller noe helt annet - ga meg frysninger. Ikke bare fordi jeg hater zombier (særlig is-zombier), men fordi det var en særegen stemning i dette klippet. Veldig illevarslende og dystert, og ekstra ille å se en av de falne kjempene (var det Wun-Wun?) som trell under The White Walkers. Mange spekulerer jo i om Bran, som ble merket av the Night's King i forrige sesong, kommer til å bringe murens fall nå som han ble tatt imot av Night's Watch og transportert over på den andre siden. Jeg tror ikke muren vil falle allerede nå, men jeg tror det er uunngåelig at den faller før serien er omme - kanskje som en cliffhanger i sesongfinalen om fem (!) uker?

JON OG SANSA


 


Det er godt å se noen Stark-folk i Winterfell igjen! Jon og Sansa har nok litt ulik stil og verdioppfatninger, og jeg tror det ville lønne seg å bli enige om saker og ting på tomannshånd - FØR disse allmøtene med de andre lordene og ladyene (Lyanna Mormont er fortsatt helt sjef, jeg heier litt på henne som dronning over de sju riker!). 

Littlefinger står stadig og smiler sleskt i en krok og prøver å bearbeide Sansa i den retningen han finner mest nyttig, og Tormund er like hypp på Brienne som før. Spørs om det blir noen lykkelig slutt når han nå sendes til Eastwatch-by-the-Sea (var det ikke det stedet The Hound så i flammene til Thoros of Myr? Der The White Walkers gikk forbi? Grøss). 

Jon mottar beskjeder fra både Cersei, Daenerys/Tyrion og Sam, og etter råd fra Ser Davos velger han å ta et møte med dragemoren - drageild kan jo godt tenkes å virke på The White Walkers, dessuten er det visstnok massevis av drageglass i berget under Dragonstone. Dette møtet ser jeg fram til, ikke bare fordi Jon og Dany er i slekt (uten å vite det), men fordi Littlefinger helt klart pønsker på noe nå som Sansa sitter med midlertidig kommando over Winterfell. Får vi se at Bran og Arya når fram til barndomshjemmet sitt, også? En skikkelig Stark-reunion? Det er nesten skummelt å håpe for mye.
 

CERSEI OG JAIME

Sukk. Cersei med sine mørke, dystre klær og evinnelige vinglass. Hun hoppet visst rett over sorgen over Tommen og konsentrerer seg i stedet om verdensherredømme ... eller noe sånt. Som et ledd i denne planen har hun invitert Euron Greyjoy til King's Landing, men vil ikke ta imot frieriet hans riktig ennå - han må vise seg verdig og pålitelig først. Jaime virker litt mistroisk til hele greia, men spiller øyensynlig med enn så lenge og prøver å påvirke Randall Tarly (Sams far) til å kjempe på Cerseis side, mot Daenerys' allianse. Qyburn har også et bidrag til kampen mot dragemoren: Et luftskyts med piler som kan gjennombore drageskaller. Dette kan bli en svært spennende kamp etter hvert!

SAM OG JORAH
Ugh. Sams scener tok kaka som de ekleste hittil i sesongen. Å være mesterlærling i Citadellet innebærer visst å ta alle møkkajobbene, bokstavelig talt. Jeg ble ganske kvalm av den montasjen i episode 1, men jeg liker mester Ebrose (i godslige Jim Broadbents skikkelse), og jeg heier på Sam og Jorah som et team - bare jeg slipper å se mer av den grusomme greyscale-behandlingen. Kommer Sam til å bli smittet av all nærkontakten med Jorah? Klarer han å kurere ham slik at han kan dra tilbake til sin kjære Dany, eller går dette i en helt annen retning? 

DAENERYS 
Dany og følget hennes ankommer ikke Dragonstone før helt på slutten av 1. episode, og det er et viktig øyeblikk. Endelig er hun i Westeros, på det stedet hun ble født - ikke noe mer tull i Essos, nå er alle seriens hovedpersoner på samme kontinent, og jeg trodde det skulle føles litt mer ... dramatisk. Foreløpig har de tatt over en borg som allerede sto tom (hvorfor var det ingen der? Hvor får de mat og forsyninger fra?) og hatt et par møter om hvor viktig det er å IKKE angripe King's Landing. Jeg ser for så vidt logikken i det, men jeg synes også at Olenna hadde et godt poeng: You're a dragon. Be a dragon. Dette er sjansen din, Dany. Ikke rot den bort.
 

 

Første ledd i planen gikk da også fryktelig galt. Yara, Theon, Ellaria og the Sand Snakes ble tatt på senga av Euron, Obara og Nymeria (?) ble drept, Yara, Ellaria og Tyene ble tatt til fange, og Theon feiget ut og hoppet i sjøen. Kampscenene var litt mørke, så jeg fikk ikke med meg alt som skjedde, men Eurons villskap og fandenivoldskhet kom i hvert fall tydelig fram. Nå har han de 'gavene' han lovte Cersei, og jeg tipper hun setter pris på det.

Avslutningsvis er det også verdt å nevne at Melisandre tok en tur innom Dany (hvordan rakk hun fram så fort?) for å antyde at hun er 'the prince or princess that was promised' - altså den gjenfødte Azor Ahai, som er spådd å skulle redde menneskeheten fra The long night og de dødes hær. Melisandre nevner også noe om en annen nøkkelperson i de kommende krigene - nemlig Jon.

 
Grey Worm og Missandei fikk også en veldig fin kjærlighetsscene før The Unsullied dro av gårde for å ta Casterly Rock - nå er jeg litt bekymra for at en av dem (eller begge) kommer til å dø denne sesongen, men godt å se et ømt øyeblikk før alvoret setter inn.
 
Vi må heller ikke glemme The Hound og Brotherhood without Banners, som så vidt jeg husker er på vei nordover for å slenge seg med i kampen mot The White Walkers. På veien stoppet de ved en liten gård, der eierne for lengst var døde - den samme gården The Hound og Arya var innom i sesong 4. Han hadde åpenbart dårlig samvittighet for å stjele fra dem den gangen, og jeg likte scenen der han valgte å begrave dem og si noen veldig Hound'ske ord. Alt i alt var dette to svært gode episoder, jeg nyter at Game of Thrones er tilbake,  selv om jeg ikke er like begeistret for absolutt alle avgjørelser. Vi kan jo ikke få full action og drageild rett i Cerseis sure tryne med en gang, hihi. Gleder meg som en unge til fortsettelsen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar