søndag 13. september 2015

Markens grøde

Det er ubestridelig høst. Ute blåser det kjølig, det er regn i vente og mørket siger på. Inne viser kalenderen at vi snart er midtveis i september, og de mest ivrige (for all del; ikke meg!) har begynt å skrive julegavelister.

Høsten er deilig, og det er ikke uten grunn at det er min favorittårstid! Først og fremst; null pollen. Ikke noe snø. Flotte høstfarger og klar, skarp luft. Trær og busker gir bær og frukt, og på jorder og åkre modnes det som ble lagt i jorda da vårsola begynte å varme. De siste årene har vi pleid å dra til Haneborg gård her i Frogn for å plukke mais og andre grønnsaker. Det finnes vel ikke noe bedre enn fersk, nykokt mais med smør og salt på? Nam, nam!
Siden vi ikke hadde noe spesielt fore i dag, bestemte vi oss for å ta den årlige selvplukkturen til Tomter. Først sikret vi oss litt aspargesbønner, gulrøtter, neper og beter, før vi kastet oss over maisåkeren. Her gjelder det å kjenne godt etter om kolben er spiss eller rund i tuppen; er den spiss, så la den stå - da er den ikke moden ennå. Vi fylte 3 poser med herlig, gyllen mais før vi sa oss fornøyde.
De har også en gårdsbutikk der man får kjøpt flere typer grønnsaker, bl.a. gresskar og løk. Vi forsynte oss litt her også, og avsluttet med å legge noen av maiskolbene våre på fellesgrillene som var satt opp ved kaféen. Her solgte de også vafler og kaffe, i tillegg til at noen musikanter fra Kulturskolen plutselig dukket opp og underholdt alle som var der! Herlig :)
Nå har vi spist enda mer mais, lagd god lapskaus av alle grønnsakene og fylt to skuffer i fryseren med Tomtermais. Best i verden (i hvert fall i Follo)!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar