søndag 20. september 2015

10 serieanbefalinger for høsten 2015

Mørke høstkvelder med regn, vind og kulde er perfekte for en god TV-serie. Enten man krøller seg sammen i sofaen under et pledd og ser på den gode, gamle skjermen, eller går for en av streamingtjenestene som finnes på PC, iPad eller andre duppeditter. Jeg er over gjennomsnittlig glad i TV-serier, særlig HBO-dramaer, men også sci-fi, fantasy, krim eller en god komedie.
Her kommer noen anbefalinger for bra serier som kommer på TV i høst, eller klassikere som allerede finnes på DVD/Blu-Ray, Netflix eller HBO Nordic.


1. Fargo 

Sesong 1 av Fargo var en av mine store favoritter i fjor, og det skal bli spennende å se om sesong 2 leverer varene i like stor grad! Det blir et helt nytt knippe skuespillere og en helt annen historie, satt til året 1979, hvor vi skal følge en ung utgave av politimannen Lou Solverson i etterforskningen av en grusom sak. Hvis jeg kjenner Fargo rett, blir det mye svart humor, bisarre situasjoner, gode skuespillerprestasjoner og en helt egen stemning som gjennomsyrer hver scene. Premiere på HBO Nordic 13. oktober.


2. Homeland

Selv om Homeland er en serie som er veldig opp og ned for meg, kommer jeg til å benke meg foran skjermen når sesong 5 kommer. Claire Danes og Mandy Patinkin er alltid svært gode, og etter at serien kvittet seg med en del daukjøtt i Brody og familien hans, har den vist at den kan funke like godt i andre settinger, med andre figurer og problemstillinger. Serieskaperne er gode til å bygge opp spenning, og lage scener som får deg til å holde pusten mye lengre enn man skulle trodd var mulig. USA-premiere 4. oktober.


3. The Vampire Diaries

Sesong 7 av TVD er også noe jeg er spent på i høst. Ikke bare fordi jeg lurer på hvordan serien kommer til å forandre seg nå som Nina Dobrev ikke er med lengre, men også fordi det skal litt til å holde en serie gående såpass lenge uten at den blir rent ut dårlig. TVD har ikke vært helt det samme de siste åra, men den er fortsatt høyt oppe på lista mi over guilty pleasures. Jeg elsker jo vampyrer (mer om det under her). Love bites!
USA-premiere 8. oktober.


4. Orange Is the New Black

En ny favoritt hos oss! Vi har ikke Netflix, men har fått låne sesong 1 på DVD, og den koste vi oss skikkelig med i sommer. Denne serien fra et amerikansk kvinnefengsel er helt unik - gripende og morsom på en gang. Og så mange bra kvinnelige rollefigurer! Vi gleder oss stort til å se sesong 2 og 3 etter hvert. 


5. The Fall

Denne britiske krimserien finnes også på Netflix, og har lenge stått på lista mi over serier jeg MÅ se. Gillian Anderson er suveren, og jeg har elsket henne siden jeg så henne som Dana Scully i The X Files. Og hva passer bedre om høsten enn nettopp The Fall?


6. Twin Peaks

Vi er i gang med et grøssende, gledelig gjensyn med Twin Peaks akkurat nå, og har kommet oss et stykke ut i sesong 2. Og maken til serie! Det lages rett og slett ikke sånt lengre (bortsett fra at det planlegges en sesong 3 av Twin Peaks, da). Alt er veldig David Lynch'sk, og figurene er snodige, morsomme og tragiske, det overnaturlige og mystiske har sin plass, og mye er rett og slett bare rart og nifst. Og jeg elsker det. A cup of black coffee and cherry pie for me, thanks. Finnes på Netflix, DVD og Blu-Ray.


7. The X Files

Jupp, det var her Gillian Anderson ble kjent, sammen med David Duchovny, i en  serie om statlige konspirasjoner, romvesener, overnaturlige og uforklarlige fenomener, minneverdige skurker og rare mutanter. Selv husker jeg med gru den meget forstyrrende episoden 'Home' fra sesong 4. Ikke for sarte og lettskremte sjeler, det er sikkert. Finnes på Netflix og DVD.


8. Buffy the Vampire Slayer

Buffy er jenta som ufrivillig ble utvalgt til å kjempe mot vampyrer, demoner og andre fæle skapninger, og som egentlig bare vil være en helt vanlig 16-åring - i hvert fall i begynnelsen av serien. Etter hvert lærer hun seg å omfavne skjebnen sin, og serien handler mye om å vokse opp og akseptere hvem man er. Det er hardtslående actionsekvenser, skumle vampyrer (for ikke å glemme kjekke vampyrer - hello, Angel og Spike!), kjapp og vittig dialog, vennskap, humor og drama. Finnes på Netflix og DVD.


9. Doctor Who

Denne britiske sci fi-serien har et enkelt, men genialt konsept. The Doctor reiser rundt i romskipet sitt, The Tardis, som kan forflytte seg hvor som helst i tid og rom. Han har gjerne med seg en følgesvenn, her representert av Rose, sammen med David Tennant som den tiende doktoren. Han kan nemlig regenerere når han er døden nær, og skifter da utseende, personlighet og særegenheter. Det er nå 13 ulike skuespillere som har hatt rollen siden den startet i 1963. Episodene veksler mellom å gå fram eller tilbake i tid til ulike begivenheter på jorda, og å finne sted ute i en fjern galakse et sted. Doktoren og følgesvennen hans møter stadig nye, eller velkjente gamle fiender, som de klassiske Dalek'ene og Cybermennene samt de moderne, superskremmende Weeping Angels. Finnes på DVD og Blu-Ray. Premiere på sesong 9 i USA og Storbritannia 19. september.


10. Deadwood

'Welcome to fucking Deadwood. It can be combative.'  Disse ordene, uttalt av salongeieren Al Swearengen, oppsummerer denne westernserien (som er så langt unna en standard western som man kan komme) på en treffende måte. Det er røft, tøft, blodig, møkkete og fullt av banneord. Samtidig er det en av de beste seriene som noensinne er laget. David Milchs mesterverk om hvordan byen Deadwood gikk fra en usivilisert utpost til et ordnet samfunn, er delvis  basert på historiske hendelser, delvis ren fiksjon, og i persongalleriet finner du blant andre Wild Bill Hickok, Calamity Jane og Seth Bullock. Finnes bl.a. på HBO Nordic og på DVD.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar