lørdag 16. desember 2017

Mine topp 5 julefilmer

Er det noe som hører jula til, så er det vel julefilmer! For oss er det en essensiell del av førjulstiden, dette å sette oss ned sammen en fredags- eller lørdagskveld for å se en julefilm, gjerne med fyr på peisen, dempet belysning og julegodis på bordet. Vi følger selvsagt også med på både Jul i Svingen og Jul i Blodfjell, men når det gjelder julefilmer, har vi etter hvert fått et lite repertoar av filmer vi MÅ se i adventstiden for å komme i den rette stemningen - ellers blir det ikke jul! På denne listen har jeg ikke tatt med Tre nøtter til Askepott, Reisen til julestjernen og Donald Duck og vennene hans, for de er liksom i en egen klasse, og hører ufravikelig til på selve julaften (vel å merke hvis man har tid til å sette seg ned en liten stund, mellom matlaging og ordning og fiksing!). Det er forøvrig ikke alltid vi rekker å se Fanny og Alexander før jul, men den er en utmerket romjulsfilm, også. Her er min liste over de 5 beste filmene å se i førjulstiden:

5. Polarekspressen (2004)
Denne filmen så vi for første gang da de største barna var rundt 4-5 år, og den ble fort en stayer i julefilmrepertoaret. Riktignok er den litt klønete i animasjonen på enkelte punkter, men den er en fantastisk julefilm for hele familien! Den handler om en gutt som ikke lenger tror på julenissen, men som tilfeldigvis havner på et tog ved navn Polarekspressen, med kurs for Nordpolen. Det blir en fartsfylt og spennende togtur, perfekt for togelskende barn (og voksne), men i bunn og grunn handler Polarekspressen om det å bli eldre, miste noe av barndommens julemagi - og å finne den igjen. Se den gjerne med original tale, blant annet med Tom Hanks, hvis barna er store nok til det.

4. Hjemme alene (1990)
Denne tar definitivt prisen for morsomste julefilm, vi ler oss i hvert fall fillete hvert eneste år! Filmen handler om Kevin, som ved et uhell blir forlatt hjemme når resten av familien drar på juleferie til Paris. Han får to ufattelig dumme skurker på nakken, men Kevin er ikke tapt bak en vogn, han utmanøvrerer dem gang på gang, til store latterhyl her fra stua. Den inneholder også litt alvor, og handler vel mest om familie og at de tross alt er det beste vi har, selv om de kan gå oss kraftig på nervene av og til. Vi pleier også å få med oss Hjemme alene 2 - forlatt i New York, den har like flott julestemning samt herlige New York-vibber.

3. Fanny og Alexander (1982) Denne filmen, eller miniserie som den egentlig er, har jeg sett helt siden midten av 80-tallet, og jeg blir alltid slått av hvor fantastisk godt utført den er. Med Ingmar Bergman får man jo god filmkunst uansett, men alt fra skuespill til kostymer, kulisser og musikk oser av kvalitet. Dog blir den jo ganske dyster etter hvert, og ser vi den sammen med de eldste barna, holder vi oss til den første episoden, som omhandler julefeiringen i det Ekdalske hjem. Det er så stemningsfullt og fint, det er så morsomt og livlig, her får vi ekte og gammeldags svensk jul - og kontrasten til det som skjer senere er uhorvelig stor. Så for å holde på den gode julefølelsen, ville jeg nøyd meg med 1. episode og heller tatt resten når man er i humør til tristere og mer opprørende saker. 

2. Love Actually (2003)Denne filmen burde kanskje stått på 1. plass, for den har virkelig alt! Jeg elsker alle de små historiene som flettes inn i hverandre (med unntak av han duden som drar til USA for å sjekke damer, det blir litt for ensidig og overdrevet), jeg digger Colin Firths klumsete flørting med den portugisiske hushjelpen, jeg digger statsministerens dans rundt i Downing Street 10, jeg ler og gråter om hverandre - av Rowan Atkinsons lille opptreden som butikkselger, av fyren som står utenfor døra til sin hemmelige kjærlighet og erklærer To me, you are perfect. Av Emma Thompson som går inn på soverommet etter å ha åpnet "feil" gave fra mannen sin og slipper tårene løs. Av gutten som lærer seg å spille trommer for å imponere drømmejenta på julekonserten, og løper etter henne på flyplassen. Dessuten er Bill Nighy helt ubetalelig som den gamle rockeren som prøver seg med ny julehit - og går til topps! En julefilm av edelt merke, spør du meg, selv om den er sentimental så det holder. Den har humor og sjarm og alvor, og hører definitivt til i øvre sjikt av julefilmer.

1. The Nightmare Before Christmas (1993)
Grunnen til at denne får 1. plass, er vel rett og slett at den er en litt uvanlig julefilm - i begynnelsen handler den jo mest om Halloween! Men så ramler Jack Skellington inn i julebyen - What's this? What's this? Han blir ellevill av tanken på jul og bestemmer seg for å ta over hele greia, kidnapper julenissen og tar på seg rollen selv. Det må jo ende i katastrofe, og det er bare herlig å se og høre på hele veien! Animasjonen er strålende, og musikken er vel verdt å høre på i seg selv, ungene elsker denne filmen, både til Halloween og til jul. Den kan nok sies å være litt alternativ, men vi digger den rått. Og i cirka 20 år har jeg og mannen min hatt en tradisjon med å se den sent på kvelden lille julaften, når vi er ferdige med alle forberedelser. Da lager vi i stand et fat med ost, kjeks, pølse og annet snadder og tar oss en juleøl og en liten akevitt. 

Håper dere koser dere med fine julefilmer i adventstida, og kanskje har fått noen tips til nye filmer? Riktig god lørdagskveld!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar