lørdag 21. januar 2017

Serieanbefalinger for våren 2017

Verden er plutselig litt mer utrygg. Sånn føltes det i hvert fall i går, da en viss oransje hårdott av en mannssjåvinistisk bølle overtok presidentstolen i USA. Jeg er temmelig bekymret på vegne av klimaet, internasjonale relasjoner, rettighetene til LGBT-folk og diverse minoriteter - ja, menneskeheten generelt, men nettopp i en sådan stund er det godt å kunne koble av med en TV-serie eller ti. Nå har jeg blitt skikkelig forkjøla i tillegg, sånn går det når man stresser som en gal med skoleoppgaver og jobb og unger og alt sammen. Her kommer derfor noen serieanbefalinger for våren 2017!

Valkyrien


Valkyrien på NRK har allerede gått en stund, men hvis du ikke har fått den med deg, så ta en titt på NRK nett-TV! Her får du Sven Nordin som Ravn, den desperate legen som på grunn av konas dødelige sykdom bokstavelig talt går under jorden på Valkyrien stasjon for å prøve å finne en kur til henne. Han får  hjelp av dommedagsbesatte Leif, spilt av Pål Sverre Hagen, og sammen med en tidligere kollega av Ravn starter de en illegal klinikk der nede i T-banens irrganger. Denne serien gir meg sterke assosiasjoner til Breaking Bad, den er dyktig laget, hovedrolleinnehaverne er helt fantastiske (noen av birollene er dog litt svakere), og allerede etter kort tid ble jeg sugd inn i dette undergrunnsuniverset. Her får du moralske gråsoner, sympatiske forbrytere, tvilsom legeetikk, humor og drama. Valkyrien hadde premiere på NRK1 1. januar.

Sherlock


Sherlock er endelig tilbake, etter et par års pause (hvis man ikke regner med fjorårets julespesial). Denne gangen må man inn på Netflix for å se Benedict Cumberbatch og Martin Freeman løse mysterier på sitt helt særegne vis, og hvis ryktene stemmer, dreier det seg om noen dramatiske og til dels veldig bra episoder. Som vanlig er det 3 avsnitt på halvannen time hver, omtrent som en spillefilm å regne - og sikkert verdt å både vente på og ofre en 4-5 timer for! Sherlock hadde premiere på Netflix 2. januar.

Taboo


Fra HBO Nordic kommer Taboo, et sotsvart, historisk drama fra London på 1800-tallet med Tom Hardy i hovedrollen. Han spiller James Delaney, en mystisk eventyrer som kommer tilbake til England etter mange års utlendighet, for å bygge opp sin fars shippingvirkdomhet etter hans død. Det onde og mektige East India Company prøver stadig å stikke kjepper i hjulene for ham, med en velopplagt Jonathan Pryce i spissen som utspekulerte Sir Stuart Strange. Tittelen på serien henspiller antakelig på det spesielle forholdet Delaney har til søsteren sin (Oona Chaplin), men her finnes også elementer av afrikanske ritualer, slavehandel og mørke hemmeligheter. Taboo hadde premiere på HBO Nordic 7. januar.

SKAM


Noe av det jeg gleder meg mest til i vår, er naturligvis SKAM sesong 4! Jeg ble nylig hekta på denne skammelig (haha) gode ungdomsserien, og pløyde gjennom de tre første sesongene på bare noen uker. Elsker jentegjengen, elsker Isak og Eskild og hele kollektivet, elsker måten det er lagd på, det føles så ekte. Er veldig spent på hvem som blir hovedpersonen i sesong 4 - håper på Sana, men har en følelse av at de kommer til å fokusere på Vilde og spiseforstyrrelser. Bra blir det nok uansett! SKAM har premiere på NRK p3s nettsider i løpet av våren.

Fargo
 


Fargo kommer også tilbake utpå våren en gang, etter en lang pause! Jeg har svært høye forventninger til sesong 3, som visstnok kommer til å foregå i nåtiden, med blant andre Ewan McGregor, David Thewlis og Michael Stuhlberg i hovedrollene. Serieskaper Noah Hawley har skapt TV-magi med denne serien tidligere, og det skal bli spennende å se hva han har funnet på nå! Fargo kommer på HBO Nordic i en gang i april.

Twin Peaks


The owls are not what they seem. Sesong 3 av grøssegode Twin Peaks kommer i mai, 26 år etter at de første sesongene ødela nattesøvnen til en god del folk, inkludert meg. Det er David Lynch selv som holder tømmene på produksjonen, så jeg håper og tror at kvaliteten blir like god som før (her må man bare glemme de verste sidehistoriene og dødperiodene i sesong 2). Mange av skuespillerne er tilbake, agent Cooper vil forhåpentligvis drikke sin svarte kaffe og spise sin kirsebærpai som før - men hva skjedde egentlig med ham etter besøket i The Black Lodge? Ligger Bob fortsatt og truer under overflaten? Twin Peaks har premiere på Showtime 21. mai.

Game of Thrones


Så var det selve rosinen i pølsa, da - den serien vi må vente lengst på, dessverre - Game of Thrones sesong 7, som kommer på HBO Nordic til sommeren en gang. Foreløpig vet vi ikke stort om hva som kommer til å skje, men Daenerys når i hvert fall fram til Westeros med hele flåten sin, og at det blir krig, maktkamp og intriger er i hvert fall helt sikkert. Fra nord kommer trusselen fra The White Walkers, tre ildsprutende drager flyr inn fra sør, får vi se noen heftige slagscener mellom de to i år, tro? Jeg venter også spent på nytt om bok 6 i serien, The Winds of Winter, som etter sigende kommer i løpet av 2017. Game of Thrones kommer på HBO Nordic til sommeren.

Andre serieanbefalinger: A Series of Unfortunate Events på Netflix, Vikings sesong 4 (del 2) på HBO Nordic, Saknad på C More fra 1. januar, Elven (med Thomas Hayes fra SKAM) på TV3 i mars, Six på HBO Nordic fra 18. januar og Stranger Things på Netflix.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar