fredag 8. april 2016

Serieanbefalinger for våren 2016

Våren er her, og seriene kommer på løpende bånd - noen av disse har allerede hatt premiere, mens andre må vi vente litt på. Jeg postet en tilsvarende serieanbefaling i høst (den finner du her), og nå kommer noen nye, og minst like gode! En del av dem går på TV, mens andre finner du på streamingtjenester som HBO Nordic og Netflix. 
1. Game of Thrones
 
Jeg kan nesten ikke vente på sesong 6 av Game of Thrones, som har premiere på HBO Nordic 25. april! Dette er fantasyserien som passer for alle, enten man liker fantasy eller ikke. Den er basert på en bokserie av George R. R. Martin, men serien har gjort mange endringer fra bøkene, og i sesong 6 kommer det til å bli mye nytt, da bokserien ikke er ferdig skrevet (Martin jobber som besatt med bok seks, The Winds of Winter) og serien på mange punkter har tatt igjen handlingen i bøkene. Vi følger et knippe hovedkarakterer i deres streben etter makt, innflytelse, kjærlighet eller ren overlevelse i de fiktive landene Westeros og Essos, som har mange likhetstrekk med Europa i middelalderen, inkludert riddere, sverdkamper, kamp om tronen, giftmord og renkespill. Det finnes også betydelige overnaturlige elementer, som magi, drager, skyggemordere, folk som kan endre på ansiktene sine, zombie-aktige skapninger, wargs (folk som kan vandre inn i andre skapninger, både dyr og mennesker) og hvitvandrere - skumle typer som synes å være skapt av is og ha mystiske krefter. Serien er meget vellaget, velspilt, har fremragende manus og regi, er morsom, gripende, fæl og flott. Min favorittserie nå for tiden, uten tvil.
 
 
 
2. Vikings
 
Vi har akkurat begynt å se fjerde sesong av Vikings, som nå går på HBO Nordic. Travis Fimmel er rå som vikinghøvdingen Ragnar Lodbrok, og minst like tilfredsstillende er det å se Katheryn Winnick som den krigerske kona hans, Lagertha. Det er i det hele tatt mange gode roller her, særlig Gustaf Skarsgård som Floki og Alyssa Sutherland som prinsesse Astrid. Det blir av og til litt mange karakterer og steder å holde styr på, og enkelte historietråder funker ikke så godt, men når serien slår til, er det bare å ta av seg hatten. Action- og slagscenene er en fryd å se på, og jeg liker måten de har gjenskapt vikingenes tidsalder på, gjennom detaljrike kostymer, hår, sminke og rekvisitter.
 
 
 
3. The Americans
 
Spiondrama fra USA på 80-tallet? Ja takk! Keri Russell og Matthew Rhys spiller ekteparet Jennings, russiske spioner som agerer et normalt, erke-amerikansk familieliv på utsiden, og driver spionasje i all hemmelighet. Se opp for et ras av parykker og forkledninger - overraskende gode, mange av dem. Serien er både spennende, medrivende og stemningsfull; jeg synes det er svært interessant å følge disse ektefellene, som 'giftet seg' i embeds medfør og fikk barn sammen, for så å utvikle mer ekte følelser for hverandre. Alt blir selvsagt mer komplisert av en nabo som arbeider for FBI, andre russiske agenter og en særs nysgjerrig tenåringsdatter. Sesong 4 av The Americans hadde premiere i USA 16. mars, og de tre første sesongene ligger på Netflix. De nyeste episodene skal visstnok dukke opp på Viasat4/TV6 etter hvert.
 
 
 
4. Shameless
 
Den amerikanske versjonen av den britiske dramakomedien Shameless, som jeg for øvrig aldri har sett, er overraskende gripende samtidig som den er skamløst (hø!) vulgær, sprø og morsom. Mye av det skyldes fantastiske Emmy Rossum, som spiller Fiona Gallagher - eldste barn i en stor søskenflokk med en mor som er borte og en far som tar null ansvar og drikker opp alt han har. Denne høyst dysfunksjonelle familien bor i et lurvete strøk i Chicago, der de prøver å holde seg flytende i en tøff hverdag mens de takler alt fra kjærlighetssorg, skoletrøbbel, jobb og kriminalitet til vanskelige foreldre og gale naboer. Alle barne- og ungdomsskuespillerne er svært gode, spesielt Emma Kenney som Debbie og Jeremy Allen White som Lip. William H. Macy gjør også en god rolle som den håpløse faren deres, Frank Gallagher, men det er først og fremst barna som bærer serien. I løpet av en sesong er det gjerne en håndfull lettbente plott, noen ekstremt pinlige historier og en hovedstory som er rent ut hjerteskjærende - absolutt verdt å få med seg. Sesong 6 hadde amerikansk premiere i januar 2016, og den sendes så vidt jeg vet også på den norske TV-kanalen VOX.
 
 
 
5. Orphan Black
 
I denne serien spiller utrolige Tatiana Maslany et utall roller - og alle sammen er distinkt ulike, utenpå og inni. Du tenker ikke på at det er samme skuespiller engang, fordi hun er så god. Det er intet mindre enn en bragd! Det er vel ingen hemmelighet at det dreier seg om klonede mennesker, og det er litt science fiction her, men samtidig mye spenning, godt driv, komikk og drama. Jeg elsker både Sarah, Alison og den helsprø Helena, men Jordan Gavaris er også ubetalelig i rollen som Felix. Det er vel heller intet minus at Michiel Huisman (Daario Naharis fra Game of Thrones) har en rolle her. Sesong 4 har premiere i USA 14. april (i Norge går den bl.a. på Netflix).
 
 

 
 
Andre anbefalinger for vårsesongen: Call the Midwife på NRK1, Outlander på Viaplay og Making a Murderer og The People v. O.J. Simpson på Netflix. Sistnevnte går også på SVT1 nå, og virker veldig lovende.
 
Jeg håper du finner noe du liker på denne lista. Kos deg og nyt god TV når du kan!
 Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar