lørdag 7. april 2018

Serieanbefalinger for våren 2018

Dette innlegget skulle egentlig ha kommet i januar-februar, men så forsvant det i en røre av oversettelser, studiesamlinger og praksis, ispedd katteanskaffelse, påskeferie og oppgaveskriving. Det er likevel ikke for sent å komme med serieanbefalinger, for et par av de beste seriene har ennå ikke hatt premiere! Jeg rekker ikke å se stort annet enn The X Files for tida, men gleder meg vilt til Westworld kommer tilbake. Flere andre godbiter står i kø utover i april, så her er det bare å ta for seg!


WESTWORLD S02


Hvis du ikke har sett første sesong av HBOs Westworld, har du en gyllen sjanse til å komme à jour nå, før andre sesong braker løs! Dette er en futuristisk western/sci-fi-serie som til og med kan konkurrere med Game of Thrones og Fargo i mine øyne. Her takles store spørsmål om hva det vil si å være menneske og hva som skjer når de kunstig framstilte androidene i Westworld-parken «våkner opp» og utvikler selvbevissthet. Forrige sesong endte med et brak, og det er all grunn til å forvente fremragende action, drama og overraskelser denne gangen også. For ikke å snakke om imponerende skuespillerprestasjoner fra blant andre Thandie Newton, Evan Rachel Wood og Jeffrey Wright. Westworld sesong 2 har premiere på HBO Nordic 23. april.


THE X FILES S11


For en som var ung på 90-tallet og på ukentlig basis fulgte Mulder og Scullys grøssegode eventyr (jeg husker fortsatt de legendariske episodene Squeeze, Ice og Home), har de nye sesongene en god dose nostalgi over seg. De er riktignok litt ujevne, men jeg har kost meg med en god del av dem - Darin Morgans penn er fortsatt glitrende, og så lenge vi holder oss unna de etter hvert altfor innviklede konspirasjonsteoriene, The Cigarette Smoking Man og Scullys sønn William, er dette utmerket underholdning. Ikke like skremmende som før (hvis du da ser bort fra hvor herjet David Duchovny ser ut for tiden), men vel verdt å få med seg for gamle fans. Ellevte sesong av The X Files hadde premiere 3. januar og går bl.a. på TV3 og Viaplay.


THE AMERICANS S06


Dette er en knallgod spionserie lagt til 80-tallets USA, med Keri Russell og Matthew Rhys i hovedrollene som ekteparet Elizabeth og Philip Jennings. På overflaten er de en normal, amerikansk forstadsfamilie med to barn, men i virkeligheten er de hardbarkede KGB-agenter som lever et farlig dobbeltliv. Naboen deres, Stan Beeman (Noah Emmerich) er dessuten FBI-agent og har en sønn som etter hvert fatter interesse for datteren deres. Her får du kald action, tidsriktig spionutstyr, parykker, løsbarter og 80-tallsmusikk ispedd drama og følelser, alt sammen stramt balansert og med en alltid tilstedeværende spenningsnerve. Dette er forøvrig siste sesong av The Americans, og det er egentlig ganske trist! Serien er tilgjengelig på Netflix, og sesong seks hadde premiere 28. mars.


TRUST S01


Dette er en flunkende ny serie laget av Danny Boyle, mannen som bl.a. regisserte Slumdog Millionaire og Trainspotting. Den baserer seg på virkelige hendelser rundt den steinrike Getty-familien på 70-tallet, og kan skilte med Donald Sutherland i rollen som patriark og oljemagnat J. Paul Getty, en usentimental og hensynsløs mann som ikke har stort til overs for sønnene og arvingene sine - bortsett fra ett av barnebarna, J. Paul Getty III (spilt av Harris Dickinson). Når barnebarnet så blir kidnappet i Roma, sender Getty senior sin assistent James Fletcher Chace (Brendan Fraser) for å få ham tilbake. Trust hadde premiere på HBO Nordic 26. mars.


THE HANDMAID´S TALE S02


Dette var den store seriesnakkisen i fjor, da første sesong hadde premiere, og vi venter i spenning på sesong 2! At Elisabeth Moss er en dyktig skuespiller har vi for lengst slått fast, både gjennom hennes roller i Mad Men og Top of the Lake, men i denne serien har hun nådd nye høyder. Hun gjør så mye for å tegne et nyansert og godt bilde av tjenerinnen Offred, som i en dystopisk framtid blir utnyttet av rike og barnløse fanatiske kristne for å bære fram deres barn, ettersom de ikke kan få dem selv. Serien er basert på Margaret Atwoods bok med sammen navn, og til tider kan den være så rå og brutal at jeg må ta en lengre pause fra serien og heller ta den opp igjen, men det er også en utrolig viktig beretning om utnytting av kvinner, om opprør og om styrke. Sesong 2 av The Handmaid´s Tale har premiere på HBO Nordic 26. april.

Andre serieanbefalinger: Le Bureau og Broen på NRK Nett-TV, En natt og Heimebane på NRK1, Legion og Barry på HBO Nordic, Timeless på Viaplay, Shameless på VOX og Altered Carbon på Netflix.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar