tirsdag 23. april 2019

Game of Thrones S08E02 «A Knight of the Seven Kingdoms»

Advarsel: Dette innlegget inneholder spoilere for Game of Thrones sesong 8, episode 2, «A Knight of the Seven Kingdoms». Les videre på eget ansvar hvis du ikke har sett episoden.

Ukas episode av Game of Thrones inneholdt ikke mye action som sådan, men jeg syntes den var svært tilfredsstillende på mange måter, og vil plassere den flere hakk over sesongpremieren - selv om det er et par ting som skurrer. Jeg kommer tilbake til det litt senere, men totalt sett var dette en framifrå episode av favorittserien min, med et høydepunkt som kanskje blir stående som en av de beste i hele serien. Ja, jeg snakker om Ser Brienne of Tarth - endelig slått til ridder, og det av Jaime Lannister. En mann som har hatt en bemerkelsesverdig reise gjennom sesongenes løp, og hvis karakterutvikling har mye å gjøre med nettopp Brienne.Men før vi kommer så langt, må vi snakke om alt som ledet opp til denne scenen, om Brienne som tok Jaime i forsvar overfor Dany, om Jaime som senere oppsøkte Brienne og spurte om han kunne kjempe under hennes kommando når slaget om Winterfell begynner. Det sier så mye om forholdet mellom de to, og jeg er stygt redd for at fokuset på rollefigurer som Brienne, Jaime, Davos, Gilly, Gendry, Podrick, Jorah, Lyanna, Theon, Missandei og Grey Worm betyr at dette var et siste farvel med dem, og at de vil dø i neste episode. Jeg kommer til å takle det ganske dårlig, kjenner jeg - og håper vi slipper å se Brienne falle i strid, for så å bli gjenopplivet som wight av The Night King og angripe sine nærmeste venner. Det var ille nok å se det samme skje med wildling-moren i episoden Hardhome i sesong 5, om dere husker den.

Jeg har hørt og sett en del negative reaksjoner på at episoden stort sett bare inneholdt prat, og ikke noe ordentlig action, men for meg var dette perfekt akkurat nå. Jeg likte at serieskaperne tok seg tid til å dvele ved enkeltpersonenes forhistorier, forholdene dem imellom og hvordan de takler situasjonen de nå befinner seg i, bare noen få timer unna et grufullt slag de ikke kan regne med å overleve. Noen drikker vin, andre forteller skrøner og synger sanger, og atter andre kommer fram til at hvis dette er deres siste natt, skal den tilbringes i sengehalmen sammen med en helt spesiell person.


Det gryende forholdet mellom Arya og Gendry har ligget i kortene siden første scene i sesongpremieren, og Arya kastet ikke akkurat bort tiden med småprat og koketteri. Bra for henne - hun har godt av å kjenne på andre følelser enn hevntørst og kamplyst. Men hun fant også tydelig tilfredsstillelse i våpenet Gendry har smidd til henne - kanskje hun kommer til å bruke det mot The Night King?
Og det er nettopp i forberedelsene til slaget om Winterfell at jeg finner et par mangler, om det da ikke er planlagt en hel masse som er skjult for oss seere inntil videre. Det snakkes litt om hva The Night King vil og hvordan de kan få has på ham, men jeg savner mer ren strategiprat og kanskje noen som kunne si: Eh, muligens ikke en kjempeidé å bruke Bran som lokkemiddel og sette Theon til å passe på ham, eller?

Dessuten: Hvorfor sender de kvinnene og barna ned i krypten? Det påstås at dette er det tryggeste stedet i Winterfell, men det er jo faktisk fullt av døde mennesker, som kanskje kan vekkes til live av et visst overnaturlig vesen som ønsker å utslette historien og menneskeheten?
Scenen mellom Sansa og Dany hadde fin dybde, og jeg liker at Sansa er sterk nok til å innrømme feil, samtidig som hun er standhaftig når det gjelder Nordområdenes uavhengighet. Dany, på den annen side, tenker ikke på stort annet enn Jerntronen, selv ikke når Jon forteller henne at han i virkeligheten er Aegon Targaryen, sønnen til den avdøde broren hennes. En normal reaksjon ville nok vært: Men da er vi jo i familie? Du er nevøen min!? Men Dany ser bare en rival for Jerntronen, og den kortsyntheten tror jeg vil koste henne dyrt. Kanskje enda en av dragene hennes, kanskje til og med livet hennes. I neste episode er i hvert fall en ting sikkert: Vi kommer til å miste noen av våre kjære Game of Thrones-karakterer, og det kommer til å gjøre vondt. Veldig vondt.


Stort og smått i episoden:
  • Podrick overrasker alle med sin nydelige sangstemme og en stemningsfull versjon av «Jenny of Oldstones», som også er nevnt i George R. R. Martins bøker som "Jenny´s Song". Florence and The Machine har også laget sin egen og helt fantastiske versjon av den: https://www.youtube.com/watch?v=eTa1jHk1Lxc
  • Tormund har fått navnet Giantsbane fordi han drepte en kjempe da han var ti år, krøp opp i senga til kona hans og ble ammet av henne i tre måneder. Så vet vi det.
  • Theon får en hjertevarm velkomst til Winterfell, takket være Sansa. Det er tydelig at han vil gjøre ting godt igjen overfor resten av familien også, spesielt Bran. Og jeg er dessverre 99 % sikker på at han dør i neste episode. 
  • Steintøffe Lyanna Mormont har tenkt å kjempe til siste slutt, tross Jorahs råd. Og Jorah har nå fått Sams familiesverd, som er laget av valyrisk stål. Han kommer til å bruke det, folkens.
  • Dessuten: Ghost (Jons hvite direwolf) er i live!
Hvem tror dere dør i neste episode? Hvem overlever? Hva vil foregå mellom Bran og The Night King? Og hva får du når du setter to ilddrager til å slåss mot en isdrage? Jeg biter negler allerede. For de som er interessert, legger jeg ved link til promoen for neste episode, som kommer til å vare i rekordlange 1 time og 22 minutter.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar