tirsdag 16. april 2019

Game of Thrones S08E01 «Winterfell»

Advarsel: Denne bloggposten inneholder spoilere for Game of Thrones sesong 8, episode 1, «Winterfell». Les videre på eget ansvar hvis du ikke har sett episoden!

Det føles helt nydelig å ha Game of Thrones tilbake på TV-skjermen og strømmetjenestene, dette har vi ventet uutholdelig lenge på! Ikke overraskende krasjet HBO Nordic mandag morgen, men mandag kveld fikk vi sett episoden i sin helhet - og den lille timen gikk bare så altfor fort. Det var gjenforeninger, klemmer, humor, megetsigende blikk og syrlige kommentarer, det var zombie-skrekk, drageflyging og store avsløringer. Ikke minst var det en helt ny og oppfinnsom tittelsekvens, som sveipet gjennom bygningene fra loft til kjeller!
Her kommer min anmeldelse av «Winterfell», strukturert rundt de ulike stedene vi besøkte underveis.


WINTERFELL 


Episoden starter litt på samme måte som seriepremieren helt tilbake i 2011, med et kongelig følge som ankommer hovedsetet i Nord, Winterfell. Og akkurat som den gang står Arya i folkemengden og følger med på de fremmede gjestene - bortsett fra at ikke alle er så fremmede lenger. Hun ser Jon, Dany, the Hound og Gendry (hjerteemoji), men de ser ikke henne. Vel framme i Winterfell ønsker Sansa den nye dronningen velkommen, men det er ingen varm velkomst - og vi får en klar fornemmelse av at nordboerne ikke riktig setter pris på besøket. Drager og mørkhudede ryttere og en fremmed dronning? Eh, hva skjedde med ham vi kronet til Konge i Nord? Lyanna Mormont ytrer det alle tenker, men Jon maner til fornuft: Titler spiller ingen rolle når De dødes hær når fram til Winterfell. Vi får også rørende gjensyn mellom flere av Stark-barna: Jon og Arya var et stort høydepunkt, de to har alltid stått hverandre nær, og vi får en bittersøt påminnelse om hvor mye som har forandret seg siden Jon ga Arya Needle. Møtet mellom Jon og Bran, på den annen side, var heller urovekkende (Bran er så uttrykksløs at det gir meg frysninger).
Vi fikk også noen tilfredsstillende gjensynsøyeblikk mellom Sansa og Tyrion, Arya og Gendry og Arya og The Hound. Men hva slags våpen er det Arya bestiller av Gendry? Og hvordan kommer forholdet mellom de to til å utvikle seg? Noe sier meg at en av dem vil dø i løpet av de neste episodene, og det bør ikke være Arya, for å si det sånn.
Et av de store høydepunktene i episoden var drageflygingen - jeg synes spesialeffektene var litt for åpenbare i nærbildene, men de store landskapstablåene fra Island, med dragene som flyr gjennom kløfter og over fjell, var til å miste pusten av. Jeg hadde forøvrig ikke ventet å se Jon ri på en drage allerede i 1. episode, men her har serieskaperne tydeligvis ingen tid å miste! Ei heller hadde jeg trodd at avsløringen om Jons virkelige identitet skulle komme så tidlig i sesongen. Jeg håper ikke at vi rushes gjennom handlingen for å få plass til alt som skal skje, men foreløpig er det bare Sams beslutning (absolutt forståelig, tatt i betraktning av at han nettopp har fått vite at Dany henrettet faren og broren hans) som føles litt forhastet. Men dette kommer til å få store konsekvenser for Jon: Han er, uten å vite det, i et forhold med tanten sin. Og det er han som er den rettmessige arvingen til Jerntronen. Gulp.


Helt til slutt i episoden får vi enda et gjensyn mellom to personer som ikke har sett hverandre siden 1. sesong - og som har mye uoppgjort mellom seg. Jaime ankommer Winterfell, og idet han stiger av hesten får han øye på gutten han en gang dyttet ut av et vindu så han ble lam. Bran, som nå er en voksen mann og strengt tatt ikke Bran lenger, men en allvitende skikkelse. Jeg lurer på hvor mye Bran egentlig kan se? Vet han hvordan alt kommer til å ende, eller ser han bare ulike utfall av historien, avhengig av hvilke beslutninger folk tar?


KING’S LANDING


I hovedstaden betrakter Cersei fornøyd de ankommende skipene med leiesoldathæren The Golden Company, ledet av Harry Strickland (selv om de skuffende nok hadde latt elefantene bli igjen i Essos). Euron synes han har fortjent en plass i Cerseis seng etter å ha fikset dette, og hun gir nølende etter. Men det store spørsmålet melder seg: Er Cersei fortsatt gravid? Har hun noen gang vært det? Hun så ikke akkurat lykkelig ut etterpå, men hun har i det minste Qyburn, som løper rundt på hennes kommando og bestiller dobbelt broderdrap fra Bronn. Dette kan bli interessant.
Vi ser også at Yara, som Euron tok til fange i forrige sesong, blir reddet av Theon og hans menn. Hun setter kurs mot The Iron Islands, mens Theon vil til Winterfell for å slåss for Stark-familien. Her fornemmer jeg enda et par ubehagelige gjensynsøyeblikk, først og fremst med Bran (Hei, takk for sist, det var artig da du tok Winterfell, drepte Rodrik Casell og brant to uskyldige bondegutter i vårt sted da vi greide å flykte).LAST HEARTH


Tormund! Edd! Beric! Det er en liten svakhet at vi ikke får vite hvordan de overlevde Murens fall, men jeg ble så hoppende glad for å se dem at akkurat den detaljen er fort glemt. Og fy søren, som jeg skvatt da zombie-gutten begynte å sprelle og skrike! The Night King kan dette med skrekk-effekter. Og det karakteristiske spiralmønsteret på veggen må ha en betydning, for vi har sett De døde lage slike mønstre før - og jeg håper vi får vite bakgrunnen for dem i løpet av sesongen.Det ser forøvrig ut til at De dødes hær befinner seg mellom Last Hearth og Winterfell, så nå har våre venner i Nord virkelig dårlig tid! Neste episode kan bli både episk og dødbringende, og jeg biter negler og skjelver i knærne bare ved tanken. Vi kan kanskje klamre oss til håpet om at Sam plutselig skal lese riktig bok og finne ut hvordan man slår The Night King, eller at Bran kommer til å warge inn i isdragen Viserion, eventuelt reise tilbake i tid for å gjøre om på en avgjørende detalj og utslette fienden?

Hva syntes dere om episoden? Hvem kommer til å dø i neste episode? Blir Jaime kastet ut av Winterfell for sine tidligere synder? Vil Dany få vite at Jon i virkeligheten er Aegon Targaryen, nevøen hennes og rettmessig arving til tronen? Og vil Gendry få smidd det nye våpenet til Arya i tide?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar