søndag 3. september 2017

Game of Thrones S07E07 "The Dragon and the Wolf"

OBS! Denne bloggposten inneholder spoilere for Game of Thrones S07E07, "The Dragon and the Wolf".
 
Så var sesong 7 av Game of Thrones over (dæven, det gikk fort!), og selv om den var nokså ujevn, gjorde sesongfinalen sitt for å rette opp inntrykket. Jeg koste meg med mesteparten av scenene her, det var et par ting jeg elsket og et par ting som irriterte meg, men totalt sett var dette en bra avslutning på sesongen. R.I.P. Littlefinger og The Wall!

La oss kaste oss ut i GoT-universet for siste gang på halvannet år eller så:

KING'S LANDING
Det var duket for et historisk møte mellom de viktigste maktspillerne i Westeros (minus Sansa, som var representert av Brienne), og det gikk vel omtrent som det måtte gå. Selv om Cersei ble skremt av det udøde beinrangelet Jon & co. hadde med seg, og Euron tilsynelatende stakk halen mellom beina og seilte tilbake til Iron Islands, hadde de hele tiden andre baktanker. Eurons retrett virket bare merkelig da den skjedde, og planen han og Cersei hadde klekket ut hang ikke helt på greip når den ble forklart senere i episoden. Når det er sagt, fikk vi en veldig god scene mellom Cersei og Tyrion og etterpå mellom Cersei og hennes tvillingbror/elsker/barnefar/hærfører Jaime. Ikke minst var det mange godbiter i møtene mellom de ulike personene i følget til Jon, Dany og Cersei. Den beste replikkvekslingen var vel mellom Brienne og The Hound, men det var også fint å se Tyrion og Bronn og The Hound vs. The Mountain. Det må dessuten legges til at The Dragonpit så helt fantastisk ut - Game of Thrones vet virkelig å finne de beste innspillingsstedene!

Mens vi snakker om positive ting - ENDELIG tok Jaime til fornuft og forlot Cersei. Det har ligget i kortene lenge, men han har stadig blitt dratt tilbake til hennes favn. Renkespillet hennes har ført til død og fordervelse tidligere, og denne gangen står hele Westeros for fall, men dama tenker kun på seg og sitt. Bravo, Jaime!
 

WINTERFELL Plottet i Winterfell ble i det minste avsluttet på en mer tilfredsstillende måte enn oppbygningen skulle tilsi - men jeg får det ikke helt til å stemme likevel. Man kan vel trygt si at det finnes hull og brister i denne sesongen, både store og små, og dette er en av de største. Likevel var det herlig å se at Littlefinger ble stilt til ansvar for alt han har gjort opp gjennom årene. Tårer og innstendige bønner til tross, han møtte "the pointy end" av Aryas dolk, og søstrene fikk en fin scene sammen mot slutten av episoden, der Neds ord og ånd ble gitt god plass. Akkurat det øyeblikket var perfekt i mine øyne.

Det må også nevnes at Sam og Gilly kom fram til Winterfell, noe som førte til et "fortell-og-forklar"-møte mellom Sam og Bran. Sammen fant de ut at Jon egentlig er ektefødt Targaryen-arving (hva i svarte skjer med at Sam tok hele æren for Gillys oppdagelse for et par episoder siden?), at hans rette navn er Aegon, og at Dany er hans tante. Ooops, kryssklipp til Jon og Dany som ruller rundt nakne på båten nordover til White Harbour. Tyrion sto utenfor rommet deres med bekymret, eventuelt sjalu mine, hva kan det bety for dynamikken i Dany-leiren i sesong 8?

DRAGONSTONE 


Theon fikk en svært god avslutning på sesongen, faktisk en av de beste! Han blir ofte tilsidesatt til fordel for rollefigurer som Jon, Dany, Cersei og Stark-søstrene, men han er heldigvis ikke glemt. Og her skinte han, både i samtalen med Jon i tronerommet og i slåsskampen med den usympatiske Iron Islands-fyren. Theon ga seg ikke, han reiste seg igjen og igjen, for til slutt å få overtaket da motparten feilberegnet hans svake punkter. Spark mot skrittet har ikke samme effekt på Theon lenger, og nå har han atter kommandoen. Planen er å redde Yara, men hvis Euron er på vei til Essos for å hente The Golden Company, finner de henne nok ikke på The Iron Islands. Men nå som Theon har fått tilbake pågangsmotet, kan det meste skje - og hans historie er nok ikke over før han får has på onkelen sin.

THE WALL
Så kommer vi til siste scene i sesongfinalen, selveste rosinen i pølsa. The Night's King kommer flyvende på zombie-Viserion, som spruter blå ild på Muren og får den til å falle sammen i en diger haug med snø og is. Tormund og Beric løp for livet, men jeg ser ikke helt hvordan de skulle ha overlevd - hvis det da ikke skjedde et "mirakel" a la Benjen-rir-uhyre-beleilig-til-unnsetning eller The-Lord-of-Light-var-ikke-ferdig-med-dem-ennå. Uansett: Muren har falt, de døde er på vei sørover, og alle i Westeros er vel egentlig ferdige. Eller? Den store krigen kommer i sesong 8, og det er fare for at vi må vente helt til 2019 før vi ser hvordan det går. Jeg håper inderlig at bok 6 i A Song of Ice and Fire kommer ut før den tid, for jeg trenger en dose Game of Thrones neste år, også. Slik er livet for en GoT-nerd!

Hva syntes dere om finalen, og sesong 7 som helhet? Hva tror dere kommer til å skje i neste og siste sesong? Og ikke minst, hvordan kommer dere til å overleve den lange ventetiden fram til sesong 8 ruller i gang? Legg gjerne igjen en kommentar her, hvis du føler for det. 

Og hvis du vil lese mer (og litt annerledes) Game of Thrones-stoff, sjekk ut denne
analysen av kostymene i GoT sesong 7!

Jeg kan også varmt anbefale disse GoT-podcastene:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar