lørdag 5. august 2017

Game of Thrones S07E03 "The Queen's Justice"

OBS! Denne bloggposten inneholder spoilere for Game of Thrones S07E03, "The Queen's Justice"

Ukas episode av Game of Thrones tok et par reale syvmilssteg når det gjaldt å bringe handlingen videre, men den hadde også plass til noen karakterøyeblikk som kanskje var blant seriens beste. The Queen's Justice havner dermed umiddelbart på toppen av pallen for sesong 7, men det kan godt tenkes at det kommer enda bedre saker fremover. Dog er jeg litt bekymret for hvor serien er på vei - det ligger i kortene at vi kommer til å miste mange av rollefigurene i tiden fremover, folk som har gjort Game of Thrones til det den er og gitt oss noen uforglemmelige scener opp gjennom årene. Vil vi stå igjen med kun noen få personer til slutt? I så fall vil dette endre kraftig på seriens vanlige format, der vi hopper fra person til person og fra sted til sted, knyttet sammen av mer eller mindre tydelige tematiske tråder. Det kommer sikkert til å bli veldig bra, det også - men jeg tror vi må innstille oss på at serien vil få en ganske annen dynamikk etter hvert som slutten nærmer seg.

La oss jumpe uti den tredje episoden av Game of Thrones sesong 7!

DAENERYS OG JON

Jeg likte veldig godt at vi fikk tilbringe så mye tid på Dragonstone sammen med Dany, Jon og kompani. Dette var et svært viktig første møte mellom to personer som visstnok kommer til å spille nøkkelroller i de kommende krigene (forrige gang kom jeg forresten i skade for å skrive at de er halvsøsken, men de er selvsagt tante og nevø - my bad! Dany er datter av Aegon Targaryen, også kalt The Mad King, mens Jon er resultatet av et hemmelig forhold mellom Aegons sønn Rhaegar Targaryen og Lyanna Stark. Puh! Ikke lett å holde styr på alt dette til enhver tid). 

Dany og Jon vet foreløpig ingenting om dette slektskapet, og startet møtet med en slags drakamp om hvem som skulle bøye seg for hvem, hvem som trengte eller ikke trengte hjelp av den andre og hva de respektive slektene egentlig skyldte hverandre. Dany var ganske kjepphøy til å begynne med, og likte slett ikke at Jon nektet å knele for henne. Alt han er interessert i, er nemlig å ha et så godt utgangspunkt som mulig i kampen mot The Night's King, og det innebærer blant annet å få tilgang til alt drageglasset som befinner seg på Dragonstone. Etter å ha lyttet til sin høyre hånd Tyrion, besluttet Dany til slutt å gi ham det - men om hun tror på historiene hans om De dødes hær, eller om hun innser at hun trenger ham som en alliert, er jeg ikke helt sikker på. Hennes tidligere allierte faller i hvert fall som fluer (mer om det nedenfor).

Vi fikk også en liten scene med Varys og Melisandre, full av kryptiske replikker og megetsigende blikk - jeg husker faktisk ikke om disse to har møttes før, men tonen var ikke akkurat kjærlig, og selv om Melisandre reiser sin vei for øyeblikket, kommer hun nok tilbake. Hva vet hun forøvrig om Varys' død? Det virket ikke som om han likte hentydningene hennes noe særlig (men Varys er generelt ikke så begeistret for magi og prester/prestinner).

SANSA OG BRAN

I Winterfell var det i utgangspunktet duket for et etterlengtet gjensyn. Bran dukket opp ved porten, men han virker så forandret nå at det er vanskelig å glede seg skikkelig over at enda flere Stark-søsken er på samme sted. Jeg forstår godt Sansas reaksjon da han begynte å prate om bryllupsnatten hennes med monsteret Ramsay, grøss og gru. Men jeg har følelsen av at Brans gaver vil spille en avgjørende rolle oppi det hele, noen fordeler bør det tross alt være med å se alle begivenheter i fortiden, nåtiden og framtiden. Jeg stiller dog spørsmålstegn ved Brans evne til å relatere seg til andre mennesker nå etter alt det han har sett og opplevd, han virket helt kald og følelsesløs, og det er ikke slik vi kjenner ham.

Neste uke ser det forøvrig ut til at Arya nærmer seg Winterfell, og jeg er så spent at jeg nesten ikke kan vente! Nok en av Stark-søskene som har endret seg fundamentalt siden sesong 1.

SAM OG JORAHEr det bare meg, eller gikk helbredelsen av Jorah usannsynlig kjapt og greit, selv til fantasy-TV være? Vi vet jo ikke nøyaktig hvor mye tid som har passert, men det virket som om det kun var snakk om noen få dager siden Sam gjennomførte den omfattende og grufulle behandlingen. Den fungerte tydeligvis, Jorah ble friskmeldt og sendt av sted dit han måtte ønske (dvs til Dany), og Sam fikk både en mild reprimande og noen rosende ord av mester Ebrose. Så det var det, eller? Hvis det ikke kommer noe mer ut av denne handlingstråden, hvorfor tok de den da med (i en sesong som har svært liten tid til rådighet og allerede ser ut til å tråkke ganske hardt på gasspedalen)? 

CERSEI OG JAIMEI King's Landing vendte Euron Greyjoy triumferende tilbake med fangene sine på slep - Ellaria og Tyene ble overrakt Cersei, mens han beholdt Yara selv (Theon, på sin side, ble fisket opp av vannet av noen andre Iron Islanders, uvisst hvem). Cersei verdsatte gavene sine såpass at hun lovte Euron ekteskap, vel å merke ETTER at krigen er vunnet, og iverksatte så en utspekulert hevn over damene som drepte datteren hennes. Hun ga Tyene den samme saktevirkende giften som The Sand Snakes brukte på Myrcella, og sørget for at Ellaria må sitte i samme celle og se datteren lide, dø og råtne bort. Cersei kan dette med hevn, det er i hvert fall sikkert.

Siste del av episoden kom litt bardus på meg, og det tok sin tid før jeg begynte å like scenene ved Casterly Rock og Highgarden. Det fungerte ikke helt for meg at det var Tyrion som forklarte det hele for Dany, for burde de ikke ha snakket om strategien for å ta Casterly Rock FØR The Unsullied seilte av gårde? Etter hvert ble det riktig så bra likevel, jeg måtte jo bare beundre Cersei og Jaime for sin krigslist mot Dany, akkurat nå er de suverene, og Dany står igjen som en naiv jente med lite annet enn 3 drager og en håndfull dårlige rådgivere. Det kan selvsagt snu, og det vil sannsynligvis snu ganske snart - men for øyeblikket er Danys hjemkomst til Westeros en skikkelig flopp. Beklager å måtte si det, Mother of Dragons, Breaker of Chains, Khaleesi of The Grass Sea, Wearer of Great Many Blonde Wigs, She Who Brags a Lot. Du bør endre strategi, for motparten din spiller skittent og rått.

Dette bringer oss omsider til episodens beste scene, der Lady Olenna innrømmer tap, tar sin død på strak arm og i samme slengen røper for Jaime at ja, det var hun som forgiftet Joffrey i The Purple Wedding. "Tell Cersei. I want her to know it was me". For ei dame, og for en skuespiller! Takk for alt, og skål for deg, slagferdige Queen of Thorns og fantastiske, formidable Diana Rigg. Dere vil bli savnet! 

Deler av denne episoden gikk litt raskt fram, og det var et par småting som skurret, men totalt sett var dette helt på høyden med det serien gjør best, og ikke minst bygges det opp til noen store ting i ukene som kommer. Uæææhh, bare 4 episoder igjen, jo! Dette går altfor, altfor fort. Og siden jeg er fryktelig sent ute med denne recap-en, kommer neste episode allerede i morgen. Gleder meg stort!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar