lørdag 18. mars 2017

Elektrisk aften

I går kveld gjestet Andreas Wahl hjembyen vår med sitt forrykende enmannsshow, Elektrisk. Jeg tok med meg eldstemann, som elsker det meste som har med naturfag å gjøre (det gleder selvsagt mitt naturfaglærerhjerte!), og troppet opp på det nye flerbrukshuset, Smia, sammen med det som så ut til å være store deler av Drøbaks befolkning.


Andreas Wahl er fysiker, realfagsdidaktiker, vitenskapsformidler, forfatter og programleder på NRK, i serier som Med livet som innsats og Folkeopplysningen. Han har skrevet flere bøker om fysikk og naturfageksperimenter for barn, blant andre Nært, sært og spektakulært og Fysikkmagi. Fyren er en herlig formidler, han blander humor og hverdagsbegreper og vitenskap på en måte som gjør det morsomt og lettfattelig, dessuten er han sprøyte gal. Han utsetter seg selv for strøm, hopper i strikk med telefonkataloger, stiller seg foran knusekuler og tøyer grenser for hva som er mulig, alt i vitenskapens navn. For de fysiske lovene sier at alt dette skal gå bra, og så vidt jeg kunne se i går, er mannen fortsatt høyst levende (selv om han spurte om det var en kardiolog i salen, og fortalte at han hadde en medhjelper med hjertestarter i kulissene).Men showet startet ganske pent, med en Vaan de Graaff-generator som lagde statisk elektrisitet og fikk håret til ei jente fra salen til å stå ut, alt helt trygt, rent bortsett fra han greide å tenne en fakkel med overskuddet av elektroner fra jentas hånd. Han fortalte spennende historier om Thomas A. Edison og Nikola Tesla, fikk juleglitter til å sveve i lufta og demonsterte hvor mye strøm et vanlig menneske kan lede. 


Selve høydepunktet kom på slutten, da han ved hjelp av to digre Teslaspoler fikk flere tusen volt gjennom kroppen, lagde lyn og kledde seg opp i en metalldrakt og fungerte som menneskelig lynavleder.  Utrolig kult å se på, temmelig nervepirrende - og heldigvis gikk det bra denne gangen også!

 Jeg vet ikke helt hvem som koste seg mest av mor eller sønn, men det var fantastisk gøy å se hvordan eldstemann smilte og lo og klappet underveis - det var tydelig at dette showet var midt i blinken for ham! Og selv lærte jeg en god del om elektrisitetens verden og fikk tips til morsomme eksperimenter det går an å gjøre hjemme eller i et klasserom, uten mer avansert utstyr enn et plastrør, et ullplagg og litt juleglitter. Da kan man leke den reneste Harry Potter!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar