søndag 1. juli 2018

Boktips for sommeren 2018

Sommer er lesetid. Enten du ligger på stranda, slapper av i skyggen, er på telttur eller nyter hyttelivet, hører en god bok alltid med. Gjerne en hendig pocketutgave, som kan puttes i veska eller strandbagen og følge deg overalt.


Selv er jeg mest tilbøyelig til å finne meg en plass i skyggen og rigge meg til med bok og kaffekopp, mens sommerdagen bare flyter forbi. Glemme tid og sted og flytte inn mellom to permer en stund, helt til noen roper mamma! og trenger et eller annet. Jeg har lest mange gode bøker i sommerferiene de siste årene, og her er noen av dem! Mest skjønnlitteratur og krim, men også litt sci-fi og fantasy, en sjanger jeg liker å dykke ned i av og til.


Hjertet er en ensom jeger av Carson McCullers


Noen få bøker er sånn at de kryper innunder huden fra første stund, og blir der. Det føles som om de er skrevet spesielt for deg, selv om de foregår på et helt annet sted og til en helt annen tid. Hjertet er en ensom jeger (The Heart Is a Lonely Hunter) av Carson McCullers er en slik bok for meg. Den kom ut i 1940, og forfatteren var bare 23 år da hun skrev den. Ganske utrolig, for denne boka er skrevet med en slik klokskap og menneskelig innsikt, og med en så usedvanlig varlig og vakker penn, at den tar pusten fra leseren. Vi befinner oss i Sørstatene på 1930-tallet, der et knippe mennesker i ulike livssituasjoner, alle på et vis fanget av omstendighetene rundt seg, bygger et uvanlig vennskap til den døvstumme mannen John Singer. Han lytter til dem og samtaler med dem, selv om han ikke kan høre eller snakke, og de blir etter hvert nært knyttet til ham. Men selv lengter han aller mest etter sin døvstumme venn, Spiros Antonapoulos, som ble psykisk syk for noen år siden og nå bor på mentalsykehus. Hjertet er en ensom jeger er en gripende og medrivende roman om ensomhet, menneskenes behov for å bli sett og hørt og om deres kamp for å realisere sine drømmer, samme hvor håpløst det kan se ut. Boka kom ut i ny norsk oversettelse på Aschehoug forlag i 2016, og er et mesterverk, vel verdt å få med seg. Bare husk lommetørkle på slutten.

Svøm med dem som drukner av Lars Mytting



Lars Mytting skriver også gripende og godt om familie, tilhørighet og letingen etter en sannhet man kanskje ikke vil kjenne fullt og helt, når det kommer til stykket. Svøm med dem som drukner handler om Edvard Hirifjell, som vokser opp på en fjellgård hos bestefaren sin fordi foreldrene hans omkom i Frankrike i 1971, under uklare omstendigheter. Den den gang 3 år gamle Edvard var sammen med dem, men overlevde hendelsen og ble funnet fire dager senere. Hva som skjedde i løpet av de fire dagene, vet ingen, aller minst Edvard selv. Når bestefaren dør, finner han imidlertid flere ledetråder som fører ham både til Shetland og Frankrike på jakt etter svar. Hvorfor var foreldrene hans i den avstengte skogen i Frankrike, der det krydde av udetonerte gassgranater fra 1. verdenskrig? Hvem har sendt et mesterstykke av en flammebjørkkiste til bestefarens begravelse? Og hva hendte med Edvard de fire dagene han var borte? Svøm med dem som drukner er en svært velskrevet og spennende roman, med nydelige beskrivelser av personer og miljøer, og av en ung manns søken etter egen identitet og sannheter som har ligget begravet i flere tiår. Utkommet i 2014 på Gyldendal forlag.

I let you go av Clare Mackitosh



Når det gjelder krim, holder jeg meg stort sett til de kjente, kjære krimforfatterne jeg har lest før, uvisst av hvilken grunn. Det dreier seg blant andre om Staalesen (se under), Lindell, Fossum, Mankell, Egeland og Nesbø. Men av og til må man bare prøve noe nytt, og jeg hadde lest mye positivt om Clare Mackintoshs debutroman, I Let You Go (Jeg lar deg gå), så i fjor sommer ga jeg den et forsøk. Og den skuffet absolutt ikke! Boka starter med en tragisk hendelse der en fem år gammel gutt blir påkjørt og drept. Moren hans slapp bare hånden hans et lite sekund … Og bilføreren stakk fra ulykkesstedet, tilsynelatende uten spor. Politiet har så å si ingenting å gå etter, og vi følger både de to etterforskerne, Ray og Kate, samt den sønderknuste Jenna, som flytter til Wales for å forsøke å legge fortiden bak seg og starte på nytt. I Let You Go var litt treg en stund, men jeg lot meg fange inn av det flotte språket og beskrivelsene, samt den sakte stigende spenningen. Og så kom den store twisten, som snudde opp ned på alt man trodde man visste … Jeg vil nødig røpe noe, men kan i hvert fall si at den kom helt ut av det blå, og var intet mindre enn genial. Denne sommeren kommer jeg til å lese oppfølgeren I See You, og håper den er like god. Boka kom ut i 2016 på Sphere forlag, og i Norge ble den utgitt på Cappelen Damm i 2017.

Der hvor roser aldri dør av Gunnar Staalesen



Der hvor roser aldri dør er Staalesens sekstende roman om Varg Veum, Bergens store litterære krimhelt, som har en svakhet for akevitt, kvinner og interessante saker som ingen før har greid å løse. Så også i dette tilfellet: For snart 25 år siden forsvant tre år gamle Mette Misvær sporløst fra sandkassen der hun lekte utenfor foreldrenes hus i Nordås. Politiets etterforskning den gang ga ingen svar, og nå ønsker Mettes mor at Veum skal gjøre et siste forsøk på å finne ut hva som hendte, før foreldelsesfristen går ut. Det kan se ut som om et nylig begått ran, som fikk dødelig utfall for en forbipasserende mann, kan ha tråder tilbake til det gamle mysteriet rundt Mettes forsvinning. Men hvordan? Denne boka slukte jeg på bare noen få dager. Det er en herlig typisk Veum-krim, med lun humor og sarkasme, kjappe replikker og gjenkjennelige typer, men også, som i alle Staalesens romaner, en tristesse og et sterkt engasjement for samfunnets svakeste. Bak fasaden i det tilsynelatende idylliske nabolaget på 70-tallet foregikk det nemlig litt av hvert i frigjøringens navn, som fikk ringvirkninger både for barna som vokste opp der og for de voksne naboene, de fleste av dem nå fraskilt. Men hvordan henger dette egentlig sammen med Mettes forsvinning? Der hvor roser aldri dør kom ut på Gyldendal forlag i 2012.

Brief Cases av Jim Butcher



Jeg har vært fan av Jim Butchers The Dresden Files i mange år, og hørte de første bøkene på lydbok, lest av den eminente James Marsters (Spike fra Buffy the Vampire Slayer). Senere har jeg skaffet flere av bøkene i papirutgaver etter hvert som de har kommet ut, og den nyeste i rekken er altså Brief Cases, en samling korte historier om trollmann og privatdetektiv Harry Blackstone Copperfield Dresden. Disse bøkene kan beskrives som en blanding av hardkokt detektivroman a la Philip Marlowe, og contemporary/urban fantasy med en etter hvert svært omfattende mytologi, satt i et fiktivt Chicago. Denne blir med i sommerbagasjen i år, og jeg gleder meg til et gjensyn med Harry, Molly Carpenter, Waldo Butters, Johnny Marcone og Anastasia Luccio. Bigfoot stikker visst også innom! Brief Cases kom ut i 2018 på Ace forlag.

A Game of Thrones av George R. R. Martin



Er du Game of Thrones-fan, men har fortsatt ikke lest A Song of Ice and Fire av George R. R. Martin, har du en gylden sjanse nå, før siste sesong av serien kommer ut! A Game of Thrones er første bok i serien, og følger sesong 1 av TV-serien ganske godt - i hvert fall med tanke på hvor mye bok og TV-serie begynner å sprike etter hvert. Martin skriver usedvanlig rikt og detaljert, og med en fantasi og et øye for de store linjene som må ha krevd nitid planlegging og hauger av tid. Kanskje ikke så rart at den nest siste boka i serien, The Winds of Winter, lar vente sånn på seg? A Game of Thrones kom ut i 1996 på Bantam Spectra forlag. I Norge kom den ut i 2011 på Vendetta forlag, første del under tittelen I vargens tid og andre del under tittelen Kampen om jerntronen.

Sugen på flere gode bøker? Ta gjerne en titt på dette innlegget på min gamle blogg, som handler om 1001 bøker du må lese før du dør. Riktig god lesesommer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar