fredag 6. oktober 2017

KGB, sauna og Kadriorg

Disse dagene går så fort! Nå har vi snart bare en liten dag igjen her i Tallinn før flyet går tilbake til Norge - men trøsten er at vi skal hjem til de fineste barna i verden, og at høsten i Norge er vel så fin som her. Det er et kjølig drag i lufta som vitner om at vinteren er på vei, men hittil har vi kun hatt et par små regndråper, når det egentlig var spådd regn i tre-fire dager, så det kan trygt kalles flaks! De siste dagene har vi fartet en del rundt i Tallinn, først til et kuriøst og morsomt KGB-museum som ligger i toppetasjen på Hotell Viru, ikke langt fra gamlebyen og hotellet vårt. Under Den kalde krigen lå det et hemmelig KGB-senter her, som spionerte på mistenkelige gjester etter alle kunstens regler, med mikrofoner skjult i blomsteroppsatser og under tallerkner, egne rom for KGB-agenter vegg i vegg med gjestene, og tilsynelatende harmløse eldre damer som satt i hver etasje og holdt øye med hvem som kom og gikk. Ytterst fascinerende historier, fortalt med skråblikk og humor av en flink guide som geleidet oss rundt på KGBs hemmelige kontorer. Her gikk telefonen rett til Moskva, og de som ville, kunne teste den selv.
Etter en times guidet tur på museet og en bedre lunsj i Rotermani-kvartalet, passet det fint å dra tilbake til hotellet og benytte oss av den private saunaen der! To timers opphold i saunaen, som også inneholder boblebad, sittegrupper og TV, var slett ikke uvelkomment etter en halv dag på farten. Vi bestilte Prosecco og nøt bobler både i badet og i glassene, mens ømme muskler ble massert av vannstrålene. Badstua var utrolig varm, og jeg holdt ikke ut lenge der av gangen, men det var fint å veksle på litt, og to timer fløy fort. Det er forøvrig veldig mange saunaer og spa-steder her, så ta med badetøy om dere har tenkt dere på disse kanter!

I dag har vi besøkt Kadriorg-palasset, sommerboligen til Peter den store, som ligger noen kilometer utenfor gamlebyen omgitt av en flott park i de vakreste høstfarger. Palasset har nå blitt kunstmuseum, og for en beskjeden sum kan man komme inn og se seg rundt i de utsmykkede hallene og rommene, som er prydet med malerier fra ulike epoker. Verdt å nevne er også de flotte kaminene med håndmalte, italienske fliser. Bak palasset ligger dessuten en fin hage med fontene og statuer. Vi tok en runde her, men fant ut at deler av hagen var avstengt, uvisst av hvilken grunn. Men resten av stedet var imponerende i høstlyset, her koste vi oss virkelig. Nå er vi stappmette etter en fantastisk middag på byen, og lader opp til siste dag i Tallinn (snufs). Men når vi vet at minstemann har blitt litt tufs, er det egentlig veldig godt at vi snart er hjemme igjen. Han lider absolutt ingen nød hos svigermor, men det er rart med det når barna er syke - da vil man bare holde dem og kose og trøste. På søndag lander vi, og innen den tid skal vi nok rekke å snuse litt på bohem-distriktet Kalamaja og gjøre unna den siste shoppingen. Ønsker dere en riktig god helg, enten dere har høstferie eller ikke!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar