søndag 29. oktober 2017

Halloweenstemning

Denne helga har stått i gresskarets tegn, sammen med en drøss andre gyselige Halloween-ting. All Hallow's Eve, Samhain eller den beslektede De dødes dag i Mexico - kjært barn har mange navn, og vi har etter hvert omfavnet den erkeamerikanske Halloween-varianten med uthulte gresskar, spindelvev og knask eller knep, enda så store motstandere vi var da dette fenomenet begynte å bre om seg i Norge tidlig på 2000-tallet. Helkommersielt sukkerkalas, et renn av frekke unger på døra, som kaster egg hvis du ikke gir dem godteri? For no' svineri!

Men etter hvert som våre egne barn ble større og viste interesse for dette, samtidig som vi oppdaget hvor utrolig moro det er å hule ut gresskar i alle slags varianter, for så å bruke innmaten til alt fra nydelig suppe og pai til muffins og kaker, ja, da var vi vel egentlig frelst. Vi kler oss ikke ut eller dekorerer huset med spindelvev og skjeletter, men én tradisjon har vi holdt gående i mange år nå, nemlig å treffe gode venner i dagene rundt Halloween, skjære gresskar sammen og lage verdens beste gresskarsuppe pluss gresskarmuffins. Etter kreative krumspring og et nydelig måltid ser vi gjerne på en passelig skummel Halloween-film (som f.eks. The Nightmare Before Christmas), for virkelig å sette stemningen. Og denne helga har vi gjort alt dette, og mere til!


Vår gode venninne hadde som vanlig dyrket egne gresskar i år, de var helt enorme og ganske grønnoransje i fargen, men innmaten var like god! Selv hadde vi med oss kjøpegresskar (som vi ikke rakk å gjøre noe med, men det skal til pers på tirsdag), for de gresskarplantene vi hadde i hagen i år vokste seg riktignok ganske store, men kom nok litt for sent i jorda til å bære frukt. Men uansett om det er selvdyrket eller kjøpt: Gresskarkjøtt er velsmakende og næringsrikt, og frøene er nydelige å riste som tilbehør til suppe, salater o.l. Så ikke kast dem! Vi pleier å lage gresskarsuppe med bl.a. søtpotet, chili, ingefær, kokosmelk, lime og koriander, den er akkurat passe sterk og varmer ekstra godt på kalde høstdager. Gresskar- og gulrotmuffinsene ble også veldig saftige og gode, så de fikk virkelig bein å gå på etter middagen, sammen med noen sjokoladeedderkopper og slimete godteri, haha. Halloweenkvelden ble avsluttet med Stjernekamp-finale (hurra for Adam!) og film, ungene koste seg med morsomme gresskar-glowsticks og gresskarbriller, mens jeg pyntet meg med en lysende edderkoppring. Er det Halloween, så er det Halloween!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar